Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor de Dominicaanse Republiek op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden. Soms is er sprake van lokale afwijkingen.

Uitgebreide reisinformatie over de Dominicaanse Republiek vind je terug op de vele Dominicaanse Republiek sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over de Dominicaanse Republiek kan je vaak nog goede aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je touroperator.




Alarmnummers

Het algehele noodnummer voor politie, ambulance en brandweer is 911. Gebruik dit op een zelfde manier als wanneer je in Nederland of België 112 zou bellen, dus echt alleen in het geval van nood. Contacteer in andere gevallen de lokale (toeristen)politie, een medisch centrum of je reisleider als je een reis via een reisorganisatie geboekt hebt. Zij kunnen je vaak de nodige assistentie verlenen of je in de juiste weg wijzen.

Doktersbezoek

Mocht je een dokter nodig hebben, neem dan eerst contact op met de receptie of conciërge van het hotel. Indien er een dokter in het hotel aanwezig is dan kunnen zij er voor zorgen dat je bij hem of haar terecht kunt. Ook kunnen zij u helpen om met de taxi naar het dichtst bijziende medisch centrum te komen. Tip: zorg je dat je van alles (taxi naar de dokter, consult, medicijnen) rekeningen ontvangt. Die heeft u later nodig om de kosten bij uw ziektekostenverzekering en/of reisverzekering te verhalen.

Douane

De invoer van drugs, wapens en grote hoeveelheden contant geld is verboden in de Dominicaanse Republiek. Mocht je hierop betrapt worden dan kunnen er hoge straffen volgen.

Drinkwater

Je kunt het leidingwater dat uit de kraan komt niet drinken. Technisch gezien kan het wel, maar er kleven gezondheidsrisico’s aan. Koop daarom altijd flesjes mineraalwater. Het water dat in de restaurants van de hotels uit kannen geschonken wordt is normaliter wel veilig. Voor het tandenpoetsen en het eventueel schoonmaken van wondjes is het aan te raden om mineraalwater te gebruiken.

Elektriciteit

In de Dominicaanse Republiek worden de platte Amerikaanse stekkers en het Amerikaanse type stopcontacten gebruikt. Om Nederlandse apparatuur in te pluggen heb je daarom een verloopstekker of wereldstekker/reisstekker nodig. Sommige hotels hebben in de kamers (ook) hybride stopcontacten waar zowel Amerikaanse als Europese stekkers in passen.

Er is meestal sprake van een 110 volt – 60 Hz stroomnetwerk. Kijk of jouw apparatuur daarvoor geschikt is. Voor laptops, opladers van mobiele telefoons en batterijopladers van camera’s geeft dit doorgaans weinig problemen. Wel is de laadtijd over het algemeen langer dan in Nederland. Sommige apparatuur uit Nederland heeft wel 220-240 volt nodig en kan zonder een transformator (dat is iets anders dan een wereldstekker) niet aangesloten worden op een 110 volt netwerk.
Soms heb je geluk en is er wel een 230 volt stroomnetwerk met Europese stopcontacten aanwezig. Dat zie je in toenemende mate in nieuwere hotelresorts en villa’s.

Excursies regelen

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten in de Dominicaanse Republiek bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in de Dominicaanse Republiek.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in de Dominicaanse Republiek
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in de Dominicaanse Republiek via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours in de Dominicaanse Republiek via Tiqets

Feestdagen

In de Dominicaanse Republiek zijn het vooral katholieke feestdagen die op de kalender staan. Daarnaast worden er nog een aantal andere feestdagen gevierd zoals Nieuwjaarsdag en de Dag van de Arbeid. Tijdens de officiële feestdagen zijn veel winkels in steden gesloten. In de hotels merk je er vaak weinig van. Daar is het ook tijdens de feestdagen ‘business as usual’.

Dit zijn de feestdagen in de Dominicaanse Republiek:
1 januari – Nieuwjaarsdag
6 januari – Driekoningen
21 januari – Día de Nuestra Señora de la Altagracia
26 januari – Día de Juan Pablo Duarte
27 februari – Onafhankelijkheidsdag
maart/april – Goede Vrijdag
1 mei – Dag van de Arbeid
mei/juni – Día del Corpus
16 augustus – Día de la Restauración
24 september – Día de Nuestra Señora de las Mercedes
29 september – San Miguel
6 november – Día de la Constitución Nacional
25 december – Kerstmis

Filmen en fotograferen

Over het algemeen is het geen enkel probleem om locals te fotograferen of te filmen. Sterker nog, ze vinden het meestal leuk om gefotografeerd of gefilmd te worden. Vraag het wel even voor de zekerheid. Sommige mensen vragen na het poseren een kleine bijdrage, maar erg vaak gebeurt dit helemaal niet.


Fooien

Verblijf je in een all-inclusive hotel? Vergeet dan niet om het personeel op zijn tijd een fooi te geven. Denk hierbij aan de kruier (1 tot 2 dollar per koffer), het kamermeisje (1 tot 2 dollar per dag) en zeker ook het bedienend personeel. Omdat je geen rekening hebt die je als richtlijn kunt gebruiken kun je ze gewoon af en toe één tot enkele dollars toestoppen. Het is geen verplichting. Je ziet echter dat de Amerikaanse en Canadese toeristen het wel op vrij grote schaal doen. Op het moment dat het wat drukker aan de bar is worden de gasten die geregeld een fooi geven eerder geholpen.

Bezoek je een bar of restaurant buiten een resort? Vergeet dan niet om een fooi van ongeveer tien procent over de eindrekening te betalen.

Geld

De officiële munteenheid in de Dominicaanse Republiek is de peso. De vraag is echter of het wel verstandig is om je euro’s om te wisselen in peso’s. Vaak worden dollars aanvaard (veel prijzen in Punta Cana worden zelfs in dollars aangegeven) en zelfs met de euro kun je op redelijk wat plekken betalen. Met de dollar heb je vaak wel een gunstigere koers. Wij zorgen bij reizen naar dit soort bestemming er altijd voor dat we voldoende contante dollars bij hebben. Die kunnen we tenminste ook op veel andere plekken gebruiken. Heb je eenmaal peso’s aangeschaft en vertrek je weer uit Punta Cana, dan heb je vaak een aanzienlijk koersverlies te slikken ten opzichte van de aankoopprijs.

Op sommige plekken kun je ook geld pinnen, met name in de grote steden. Daar wordt naast de wisselkoers vaak ook een extra toeslag voor berekend.

Met de grote internationale creditcards (o.a. MasterCard en Visa) kun je op redelijk wat plekken, maar lang niet overal, betalen. Hotels accepteren in ruime mate kredietkaarten, net als restaurants die zich richten op toeristen.

Gezondheid

Op een tropische bestemming zoals de Dominicaanse Republiek liggen er vaak andere gezondheidsrisico’s op de loer dan in Nederland en België. Zo kunnen de muggen virussen overbrengen, is reizigersdiarree geen ongewoon verschijnsel en zorgt de combinatie van zon en warmte voor zaken als uitdroging, huidverbranding en gewoon een algemeen gevoel van onbehagen. Op de website www.veiligopreis.info lees je over zaken zoals reizigersdiarree en malaria.



Internet

Hotels die geen (draadloos) internet aanbieden zijn een zeldzaamheid geworden in de Dominicaanse Republiek. De meeste hotels bieden hun gasten al dan niet gratis internet via Wi-Fi aan. Vaak is de dekking goed genoeg dat je ook aan het zwembad en zelfs op het strand verbinding hebt. De snelheid en kwaliteit kan nogal uiteenlopen. Sommige hotels hebben zeer stabiele wifi en bieden hun gasten ook nog een behoorlijke snelheid aan. Je merkt wel vaak dat op de drukkere momenten (einde van de middag) en bij slecht weer de snelheid daalt door het toenemend aantal mensen dat op zo’n moment gebruik maakt van het internet.

In restaurants en bars zie je steeds vaker dat er gratis wifi aangeboden wordt voor gasten. De kwaliteit kan erg uiteenlopen en let vooral ook op de veiligheid. Een onbeveiligde verbinding brengt risico’s met zich mee zodra je financiële transacties zoals betalingen doet of wanneer je inlogt op een website. Je kunt natuurlijk ook via het mobiele netwerk gaan internetten, maar dat is een vrij kostbare aangelegenheid als je met je Nederlandse mobiele abonnement in de Dominicaanse Republiek online gaat. Sommige providers hebben wel voordelige pakketten voor in het buitenland, waarbij je voor een vast bedrag een bepaald aantal MB’s kunt gebruiken.

Kleding en schoenen

Formele kleding heb je als toerist vaak niet nodig in de Dominicaanse Republiek. Een aantal hotels verwachten dat mannen tijdens het diner in een lange broek in het restaurant verschijnen en in ieder geval iets met mouwen aantrekken, maar het kledingadvies voor de meeste badplaatsen is vooral ‘casual’. Ga je het dagelijks leven in dan zou je je wat meer aan de lokale kledingstijl aan kunnen passen, vooral als je uit gaat eten.

Vanwege het klimaat is katoenen kleding aan te bevelen. Voor de avonduren zou je iets van een vest of sweater mee kunnen nemen. Wie wil voorkomen dat muggen kunnen steken die trekt vanaf zonsondergang beter een lange broek en iets met lange mouwen aan.
Ga je de natuur in? Zorg dan voor goede schoenen die voldoende steun bieden maar ook beschermen tegen planten, insecten, rotsen en alles wat er in de natuur leeft.

Muggen

Er zijn twee redenen waarom je moet voorkomen dat je door muggen gestoken wordt. Ten eerste is het gezoem in de slaapkamer vervelend en kunnen de muggenbulten jeuken, ten twee kunnen muggen virusziektes overbrengen zoals zika, dengue en malaria. De kans dat je in Punta Cana met malaria te maken krijgt is niet erg groot. Toch wordt er in ieder geval geadviseerd om zowel overdag als ’s avonds een anti-muggenmiddel met de werkzame stof DEET te gebruiken. Die spuit je op je lijf nadat je een anti-zonnebrandmiddel aangebracht hebt. Muggen komen in de Dominicaanse Republiek het hele jaar voor. Op de ene plek is het meer dan op de andere plek. De aanwezigheid van stilstaand water (bijvoorbeeld mangrove) bevorderd de aanwezigheid van muggen.

Post versturen

Wil je een ansichtkaart of brief naar Nederland versturen? Dat kan! Hoewel het gros van de mensen internet gebruikt om de vakantiegroeten te sturen, blijft een klein deel van de toeristen het fijn vinden om op ouderwetse wijze een kaartje of brief naar Nederland te sturen. Bij de meeste hotels kun je postzegels kopen en kun je de post ook afgeven. Realiseer je je wel dat je waarschijnlijk zelf eerder in Nederland bent dan je kaart of brief, die meestal wel een week of twee (of langer) onderweg zal zijn naar de ontvanger.

Prijzen

Hoewel de Dominicaanse Republiek een land is met een veel lagere levensstandaard dan Nederland en België merk je daar als toerist amper wat van als je in je resort blijft of aan georganiseerde excursies deelneemt. Voor excursies betaal je gemiddeld 70 tot 150 dollar (de goedkopere excursies beslaan meestal een halve dag). Brandstof is wat goedkoper dan in Nederland en België, maar voor de lokale bevolking relatief duur. Sigaretten zijn goedkoper, (lokale) sterke drank zoals rum is goedkoper en wie lokaal tropisch fruit gaat kopen die betaalt soms belachelijk lage prijzen. Souvenirs en allerlei geïmporteerde producten zoals cosmetica, toiletartikelen, snacks zijn duur in toeristenplaatsen. Zodra je de toeristische gebieden verlaat zie je dat de prijzen vaak een heel stuk aangenamer zijn.

Reisdocumenten

Om naar de Dominicaanse Republiek te reizen heeft iedere reiziger een geldig paspoort nodig dat bij aankomst nog tenminste zes maanden geldig is. Je moet een toeristenkaart kopen voor $ 10,- per persoon. Hiermee mag je 90 dagen in het land verblijven. Je kunt de toeristenkaarten vooraf via de reisorganisatie kopen, maar ook ter plaatse bij aankomst aanschaffen.

Reisdocumenten

Taal

In de Dominicaanse Republiek is Spaans de officiële taal en de belangrijkste voertaal. Wie denkt aardig woordje Spaans te spreken die kan zich toch nogal verslikken in het lokale dialect. Redelijk wat letters (vooral de ‘s’) wordt ingeslikt of anders uitgesproken.

In de hotels en tijdens excursies kun je je met Engels over het algemeen heel goed redden. Ondersteunend personeel zoals kamermeisjes, reparateurs en zo spreken vaak alleen maar Spaans. In de restaurants, bars en bij de receptie mag je er van uitgaan dat vrijwel iedereen de Engelse taal machtig is.

Tijdsverschil

Als je een vakantie in de Dominicaanse Republiek viert dan moet je tijdens de Nederlandse wintertijd rekening houden met een tijdsverschil van 5 uur en tijdens de zomertijd met een verschil in tijd van 6 uur. In de Dominicaanse Republiek is het altijd vroeger dan in Nederland of België. Op het moment dat het in Nederland 7 uur in de ochtend is, is het in Punta Cana 1 of 2 uur ’s nachts.

Om het tijdsverschil zo goed mogelijk te overbruggen is het van belang om je na aankomst in de Dominicaanse Republiek zo snel mogelijk aan te passen aan de lokale tijd. Dat betekent in de praktijk dat je tracht de eerste avond tot tenminste 21 uur op te blijven (indien mogelijk nog later) en ’s morgens te blijven liggen tot tenminste 6 uur in de ochtend. Probeer de tweede dag het nog een uurtje op te schuiven en je zit in het ritme. Op de terugweg zal het iets lastiger zijn om een jetlag te voorkomen. Probeer bij terugkomst ook zo snel mogelijk de lokale tijd weer te hanteren. Een powernap overdag na aankomst reduceert de kansen op een soepele overgang enorm. Probeer niet te gaan slapen overdag maar probeer bezig te zijn tot in de avond en ga dan pas naar bed.

Veiligheid

De Dominicaanse Republiek is een redelijk veilig land. Door armoede is er wel meer kleine criminaliteit dan op een aantal andere vakantiebestemmingen en een duidelijk patroon is dat steeds vaker toeristen het slachtoffer zijn van berovingen en diefstal. Soms komt er een wapen of geweld aan te pas en heel af en toe worden er zelfs toeristen vermoord. Die kans kun je zeker verkleinen door tussen zonsondergang en zonsopkomst de hotelresorts niet te verlaten en als je dat wel doet, dat dit door middel van een georganiseerde trio gebeurt. Pas rond schemertijd zeker op als je je op de stranden begeeft en de beschermde hotelzones verlaat. In steden zoals Santo Domingo en op de wegen tussen de steden kun je ’s avonds en ’s nachts het slachtoffer worden van een overval.

Belangrijk is om niet overduidelijk met dure dingen rond te lopen. Denk hierbij aan dure horloges, gouden sieraden, dure smartphones, fotocamera’s en andere kostbaarheden. De boeven hebben je al snel in het vizier en zijn er heel erg behendig in om jou je dure spullen af te nemen.
Maak indien mogelijk zoveel mogelijk gebruik van kluisjes in de hotelkamer of bij de receptie voor je documenten en waardevolle spullen. Zorg dan wel dat je een kopie van je paspoort bij je hebt voor het geval je onderweg ergens aangehouden wordt.

Veiligheid