Het weer in de Dominicaanse Republiek

Dominicaanse Republiek heeft te maken met een tropisch klimaat waarbij er verspreid over het land twee klimaatsoorten te onderscheiden zijn: het tropisch regenwoudklimaat en het tropisch savanneklimaat. Binnen de Köppen-Geiger klimaatclassificatie worden deze klimaattypes met de lettercombinaties Af en Aw aangeduid. In de overgangsgebieden komt het tropische moessonklimaat voor en in hoger gelegen gebieden van het binnenland komen zowel het warme steppeklimaat (BSh) als het gematigde zeeklimaat (type Cfb) voor. Op de allerhoogste plekken is er zelfs sprake van het koele toendraklimaat (ET). Als toerist zul je daar echter niet zo snel komen. Voor de badplaatsen is het eigenlijk heel simpel: het is altijd warm tot zeer warm. De verschillen zitten vooral in de hoeveelheid zon en neerslag.

Bezienswaardigheden

Een vakantie in Dominicaanse Republiek betekent vooral zon, zee en strand. Voor wie meer van het land wil zien zijn er excursies en bezienswaardigheden die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van het land op een rijtje gezet:
Dom. Rep. bezienswaardigheden top 10

Temperaturen

Als je de hoger gelegen gebieden in het binnenland van de Dominicaanse Republiek buiten beschouwing laat dan ligt de temperatuur overdag vrijwel altijd rond de dertig graden. Je ziet binnen een jaar wel kleine verschillen, maar er is geen sprake van een duidelijk koelere en een significant warmere periode. Tijdens de periode december tot en met maart is de kans iets groter dat de maximumtemperatuur net onder de dertig graden Celsius blijft terwijl in de periode mei tot en met oktober er een grotere kans is dat de temperatuur binnen een etmaal wel de dertig graden bereikt of overschrijdt. Behalve het feit dat het ronduit warm is op de Dominicaanse Republiek, voelt het ook klam aan. Dat heeft te maken met de hoge relatieve luchtvochtigheid. Des te hoger die ligt, des te benauwder je het ervaart. De gevoelstemperatuur ligt daardoor vaak enkele graden hoger dan de daadwerkelijk gemeten luchttemperatuur.

De enige periode waarin het weer iets minder drukkend lijkt te zijn is van half december tot half maart. Daarna loopt de relatieve luchtvochtigheid weer op naar zeer hoge waardes. Ook gedurende de avonden en de nacht kun je het weer het beste als zwoel tot soms zeer drukkend beschouwen. De minimumtemperatuur is mede afhankelijk van waar je je op het eiland bevindt. Gemiddeld daalt het kwik zo richting de 16 tot 24 graden Celsius.

Zonneschijn

De Dominicaanse Republiek mag je een vrij zonnige vakantiebestemming noemen. Afhankelijk waar je bent op het eiland en in welke maand je er vertoeft, ligt het aantal dagelijkse uren zonneschijn gemiddeld tussen de 5 en 9 uur. Let op: dit is niet het aantal uren dat het daglicht is. Het betreft het aantal uren dat de zon ongehinderd door wolken te zien is. Het aantal zonuren komt op jaarbasis gemiddeld uit tussen de 2500 en 3000 uur. De grootste kans op (vrijwel) onbewolkte luchten heb je in de periode november tot en met mei. Vanaf juni tot en met oktober is er meer dan negentig procent van de tijd wel iets van bewolking te zoen. Dit kan uiteenlopen van wat vriendelijke wolkjes tot aan een dikke laag met wolken waar de zon helemaal niet doorheen kan komen. Vaak zijn totaal bewolkte periodes van vrij korte duur. Het weer kan vooral in de periode mei tot en met november soms vrij snel omslaan. Je zou niet de eerste zijn die tijdens een strandwandeling ineens verrast wordt door een plotselinge bui.

Neerslag

De Dominicaanse Republiek heeft gedurende het hele jaar te maken met neerslag. De natuur is niet voor niets zo mooi groen. De hoeveelheid varieert wel per periode en per streek. Zo zie je aan de noordkust een duidelijke piek in de maanden november en december, zie je dat Bavaro/Punta Cana in mei en oktober de meeste neerslag kent en dat het schiereiland Samana zeer wisselende hoeveelheden regen kent. Voor de duidelijkheid: in de Dominicaanse Republiek is het altijd regen als we het over neerslag hebben. Sneeuw, ijsregen, hagel en ijzel zul je niet meemaken als je op het strand ligt. Daarvoor is het eenvoudigweg te warm.

Tijdens een regentijd is het niet zo dat het dagenlang regent. Althans, normaal gesproken niet. Zelf hebben we een keer de pech gehad dat het tijdens een meivakantie in Punta Cana meer regende dan dat het droog was en dat we eigenlijk maar één dag grotendeels droog meegemaakt hebben. Maar dit zijn uitzonderingen. Vaak is de regen beperkt tot buien, die soms wel erg pittig kunnen zijn. Tijdens een felle regenbui kan er zomaar 10 tot 20 millimeter binnen een tijdsbestek van een uur vallen.

Orkanen

Aan de stranden van de Dominicaanse Republiek staat vaak een aangenaam briesje. In sommige gevallen staat er aanzienlijk meer wind dan je zou willen. Dat is als een diepe tropische depressie uitgroeit tot een tropische storm. Dergelijke stormen kunnen vooral de oostelijke kant van de Dominicaanse Republiek voor veel ongemak zorgen en in het ergste geval groeit een storm zelfs uit tot een orkaan. Hoewel er per orkaanseizoen vaak wel meerdere orkanen boven de noordelijke Atlantische Oceaan ontstaan, is de kans dat deze de Dominicaanse Republiek treft kleiner dan je zou denken. Meestal is het zo eens in de drie tot tien jaar een keertje raak. Gedurende één tot twee dagen is er dan sprake van orkaanactiviteit boven de Dominicaanse Republiek of vlak in de buurt van de Dominicaanse Republiek. Gelukkig zijn dit soort situaties altijd goed te voorspellen zodat er tijdig maatregelen genomen kunnen worden als dat nodig is. Dat kan bijvoorbeeld evacuatie betekenen of het annuleren van vluchten waardoor je reisschema aangepast moet worden. Het percentage Nederlandse toeristen dat met een orkaan op de Dominicaanse Republiek te maken krijgt ligt gemiddeld onder de 0,1%. De kans is dus groter dan 99,9% dat er niets aan de hand is. De kans dat je in Nederland met 'Code Rood' van het KNMI te maken krijgt is groter.

In de maanden januari tot en met mei is de kans op orkanen overigens nihil. In juni en december is de kans erg klein, in de maanden juli en november wat groter en in de maanden augustus, september en oktober is er een verhoogde kans op orkaanactiviteit in de buurt van de Dominicaanse Republiek.

Beste reisperiode

De Dominicaanse Republiek is eigenlijk het hele jaar geschikt als vakantiebestemming. Wie echter niet teveel regen wil hebben die zou wel een beetje moeten kijken wanneer de kans op neerslag minder is. Dat is voor Punta Cana vanaf half december tot half april en ook de maanden juli en augustus verlopen meestal vrij rustig. Bayahibe aan de zuidkust is sowieso niet zo nat. Wie de kleinste kans op regen wil hebben die vermijdt daar de maanden mei, september en oktober. Aan de noordkust van de Dominicaanse Republiek zie je dat de periode oktober tot en met half februari duidelijk natter is. Daar is de periode juni tot en met september juist de droogste tijd.

De meest aangename periode om de meeste plekken in de Dominicaanse Republiek te bezoeken is volgens ons vanaf de feestdagen aan het eind van het jaar (dat is meteen de allerduurste periode voor een vakantie in de Dominicaanse Republiek) tot en met half april. Vanaf het einde van april wordt het weer in delen van de het land al onbestendiger. Helaas betekent de meest aangename periode (minder neerslag, minder drukkend) ook dat er meer vraag is naar vakanties naar de Dominicaanse Republiek. Dat heeft geen positieve invloed op de prijzen. Wie geluk heeft die kan buiten de schoolvakanties nog wel een leuke aanbieding tegenkomen.

Wie zo goedkoop mogelijk naar de Dominicaanse Republiek wil reizen die doet dat het beste in het najaar, zodra de zomervakanties op de scholen er op zitten. Vooral in de maanden oktober en november zie je soms zeer aantrekkelijke last minute aanbiedingen verschijnen bij de touroperators.

Meer info over de Dominicaanse Republiek

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Dominicaanse Republiek:
Dominicaanse Republiek bezienswaardigheden
Dominicaanse Republiek informatie
Dominicaanse Republiek foto's
Dominicaanse Republiek tips
Dominicaanse Republiek weer & klimaat
Dominicaanse Republiek zonkalender

winterzon in de Dominicaanse Republiek

© teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy